Ytterligare ett gymnasierecept. En höstfavorit.
Svamplasagne ca 4-6 portioner
Ugnstemp 225'C
ca 12 lasagneplattor
Svampsås:
2 liter färsk svamp, till exempel karl-johan eller trattkantarell
1 finhackad gullök
3 msk smör eller margarin
3/4 dl vetemjöl
8 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 1/2 tsk nymald svartpeppar
1 tsk kinesisk soja
lite färsk spenat
Gratinering:
150 gram riven västerbottenost
Grovhacka svampen och fräs den med löken tills all vätska från svampen runnit ut. Pudra över mjölet och blanda. Späd under omrörning med mjölk och grädde. Låt koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om då och då, smaka av med salt, peppar och soja.
Bred ut 1/2 av såsen i en smord ugnssäker form. Lägg lasagneplattor, sås och riven ost. Upprepa ytterligare i tre lager. Avsluta med sås och ost. Gratinera i mitten av ugnen i ca 30 minuter.