Sök recept i bloggen

lördag 8 januari 2011

Kärleksmiddag à la Lady och Lufsen! Spagetti med frikadeller.SPAGETTI MED GODASTE FRIKADELLER I STADA!
Alla, stora som små, gillar väl spagetti med frikadeller? Extra lyxigt om man har tid att göra allt själv från grunden. Detta är ett tips på en god middag att bjuda på om man vill ha det extra mysigt med den man tycker mest om! Varsågoda! (Bilder kommer!)

Spagetti 4 personer
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk olja
3 ägg
1/2 - 1 dl vetemjöl till utbakningen
1-2 msk smör


Lägg vetemjöl, salt, olja och ägg i en matberedare och kör till deg. Strö över lite mjöl och lägg degen i en plastpåse. Låt degen vila på ett svalt ställe i 30 minuet. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Kavla så tunt som möjligt och vänd degen ofta så att den inte fastnar. Skär ut långa remsor med en vass kniv, ca 1/2 cm breda. Tänk på att skydda din bänk, ta inte i med kniven för kung och fosterland. Koka pastan i rikligt, lättsaltat vatten 3-5 minuter. Häll av vattnet och rör ner 1-2 msk smör.

Godaste frikadeller i stada 4 personer
500 gram köttfärs
1 hackad gullök
1 ägg
1 dl riven parmesanost


Stek löken tills den är genomskinlig. Blanda försen med ägget, osten och löken. Rulla till små köttbullar. Lägg dem i tomatsåsen (recept nedan) och låt koka tillsammans tills de är klara. Smaka av med salt och peppar.

Tomatsås 4 personer
2 msk olivolja
2 msk fänkålsfrön
1 hackad gullök
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
2 burkar passerade tomater


Hetta upp oljan och lägg i fänkålsfröna först, sedan löken. Sedan tomatpurén, vinet och låt koka in. Häll i de passerade tomaterna och låt puttra på svag värme i minst 1 timme. När såsen är slät och fin lägger du i frikadellerna.

Nu är det dags att njuta av den goda middagen!

Alla tre recept är hämtade ur Filmkokboken av Maria Holm och Mikaela Kindblom, Prisma förlag.