Sök recept i bloggen

fredag 18 november 2011

Kardemummasnäckor

För ca 45 supergoda kardemummasnäckor:

Grunddeg för vetebullar
150 gram smör/margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1- 1 1/2 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 dl vetemjöl

Smält smöret, häll i mjölken och när det är ljummet, 37'C löser du upp lite av det i jästen. I med resten av spadet, ha sen i salt, socker, kardemumma och 2/3 av mjölet. Knåda till en smidig deg,ha i lite mer mjöl. Täck med en duk och låt degen jäsa tills den är dubbelt så stor.

Fyllning
1 1/2 tsk kardemummakärnor som du stöter själv
1 tsk malen kardemumma
100-125 gram mandelmassa

Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker
smör/margarin

Dela den färdigjästa degen i tre delar. Knåda och kavla ut varje deg till en rektangulär form. Bre över smör, strö över kardemumman och riv över mandelmassa. Vik degen dubbel på längden. Skär 3 cm breda strimlor och gör ett snitt på längden i varje bit. Snurra varje längdbit och gör sedan en knut - se bilderna. Låt dem jäsa till dubbel storlek. Pensla sedan med ägg och strö över pärlsocker. In mitt i ugnen i 8-10 minuter på 225'C