Sök recept i bloggen

tisdag 7 februari 2012

Klassiska semlor


Snart är det fettisdagen! Varför inte bjuda på världens godaste semlor, eller överraska någon på allahjärtans dag?

För ca 20 stora semlor, eller flera mindre, behöver du:

50 gram jäst
175 gram smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2-3 tsk stött kardemumma (mängd är en smaksak)
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special, gärna fullkorn

Fyllning
200-300 gram mandelmassa (mängd är en smaksak)
8-9 dl vispgrädde
(3 msk socker)

Till verket!
Smält smöret i en kastrull och ha i mjölken. När det är 37'C så blandar du det med jäst som du har smulat i en bunke, ha även i kardemumman. Rör runt tills jästen har löst sig. Ha i mjöl lite i taget, ha inte i för mycket - då finns en risk att bullarna blir torra. Ner med socker och salt, knåda ihop till en fin deg. Fortsätt knåda i ca 10-15 min. Nu låter du degen jäsa täckt i minst 30 minuter, den ska bli dubbelt så stor.

Dela degen i mindre bitar, ca 80 gram för stora bullar och 40 gram för små. Rulla varje bit till en liten boll och låt dem jäsa täckt på en plåt med bakplåtspapper. Om du gör både stora och små, tänk på att inte blanda storlekar på samma plåt. Jäs till dubbel storlek i ca 50-60 minuter.

Grädda bullarna i ca 7-10 minuter på 225'C i nedre delen av ugnen. Låt dem sedan svalna på ett galler under en bakduk. När de har svalnat helt skär du av ett lock på varje bulle och gröper ut den. Det är lättast med en gaffel. Blanda smulorna med mandelmassan och ett par matskedar grädde. Rör ihop till en smidig smet. Klicka sedan i en sked av smeten i varje bulle, spritsa på tjockt vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.


Väg degen.

Nygräddade bullar.

Gröp ur.


Blanda bullsmulorna med mandelmassa och lite vispgrädde.Om du vill ha färgad grädde tar du i lite karamellfärg när du vispar grädden.