måndag 28 februari 2011
Citronpaj to die for!
Måste tipsa om en riktig läcker paj! Perfekt syrlig och inte för mäktig, inte fast och inte för såsig. Den är underbar! Min mobilkamera tar inte så bra bilder, men jag lovar att det är en finfin paj.
Receptet är ur Två systrars söta av Lisa & Monica Eisenman, 2005
Pajdeg
6 dl vetemjöl
6 msk socker
300 gram smör/margarin - laktosfritt alternativ finns
2 nypor salt
3-4 msk iskallt vatten
Kör alla ingredienser tillsammans tills det är en fin deg. Ta hälften av degen och tryck ut den i en pajform, sätt in i kylen i minst 30 minuter. Den andra hälften också. Under tiden gör du fyllningen.
Fyllning
5 dl strösocker
3 ägg
2 msk rumsvarmt smör/margarin
1 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
1 1/2 dl vatten
2 citroner
6 krossade sockerbitar
Vispa socker, ägg och smör. I med mjöl, salt och vatten. Ha i ca 2 tsk rivet skal från citronerna. Blanda till en slät smet.
Skala citronerna, ta bort det vita och skär i mycket tunna skivor. Ner med det i smeten. Ta ut degklumpen ut kylen och kavla till en deg. Ha ner hela smeten i pajformen. Lägg den kavlade degen som ett lock på pajen. Strö över det krossade sockret och skär försiktigt några snitt i locket.
In i ugnen i ca 40 minuter på 200'C, låt svalna på galler. Njut som aldrig förr! Så god!
Etiketter:
Baka,
Efterrätter,
Laktosfritt